Toon verbanden met weinig inkt.

grafiek Het maken van een grafiek of grafische voorstelling is tegenwoordig zeer eenvoudig. Een paar muisklikken en klaar is kees. Toch zijn vele grafieken eerder een puzzel dan inzichtverhogend. Wat onderscheidt een goede grafiek van een slechte?

Grafisch meesterwerk

Een uitmuntende grafische voorstelling brengt ingewikkelde ideeën met helderheid, precisie en doelmatigheid over. Een statistische grafische weergave moet:

  • De gegevens tonen;
  • De kijker uitnodigen om na te denken over de inhoud, in plaats van de werkwijze, het grafisch ontwerp, het technisch proces of iets anders;
  • Het verhaal van de gegevens niet verminken;
  • Veel gegevens tonen op een klein oppervlak;
  • De samenhang aangeven in grote gegevensverzameling;
  • Het oog aanmoedigen verschillende onderdelen van de gegevens te vergelijken;
  • De gegevens blootleggen op verschillende lagen, van een globaal overzicht tot gedetailleerde structuren;
  • een heldere beschrijving geven van de doelstelling, gezichtspunten, tabellen en decoraties;
  • volledig samenvloeien met de cijfermatige weergave en tekstuele beschrijving van de gegevens.

Principes voor grafisch meesterwerk

Een grafisch meesterwerk:

  • is een goed doordachte weergave van interessante gegevens — een combinatie van inhoud, statistiek en ontwerp;
  • communiceert complexe ideeën met helderheid, precisie en doelmatigheid;
  • biedt de kijker het grootste aantal ideeën in de kortste tijd, met de minste inkt op de kleinste ruimte;
  • omvat bijna altijd meerdere variabelen (meer gezichtspunten);
  • vervormt nooit de waarheid over gegevens.

Principes voor grafieken

  • Toon de gegevens en maak de rest daaraan ondergeschikt;
  • Maximaliseer de verhouding tussen gegevens en gebruikte inkt;
  • Verwijder inkt die verspild is aan niet-gegevens;
  • Verwijder overbodige gegevensinkt;
  • Evalueer en pas het ontwerp aan.

Bron: The Visual Display of Quantitative Information. Edward R. Tufte 1983
Datum laatste wijziging 12 februari 1999.

Share on